maandag 31 oktober 2016

Sumo robot

Wat is een sumo robot eigenlijk? Het is een robot welke als doel heeft de robot tegenstander uit de ring te duwen voordat hij zelf uit de ring wordt gedrukt. Het idee is hetzelfde als de sumo wedstrijden die door mensen worden gespeeld in Japan maar dan wel zonder een enorme pamper en knotje in het haar.

Sumo pusher robot
Ik vond het een uitdaging om deze robot te bouwen en autonoom te laten reageren op de dingen die op de mat gebeuren en tegelijkertijd rekening te houden met de regels van het spel. Een sumo robot dient namelijk autonoom te zijn dus er moet een goede strategie bedacht zijn waarmee de robot grote kans heeft om te winnen. Een andere regel is dat de robot uit de ring is als 1 van de wielen over de zwarte lijn zijn gekomen. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de robot niet zelf uit de ring rijdt.

Hieronder het filmpje van de robot in actie door het gebrek aan een tweede set LEGO Mindstorms heb ik besloten wat minder autonome artikelen in de ring te plaatsen om deze van de mat de laten duwen. 

Wil je meer weten over deze robot? De constructie of hoe deze te programmeren is neem dan gerust contact met me op.




maandag 17 oktober 2016

LEGO mindstorms Zonnescherm


Als docent Robotica bij Stichting kennisplein Tilburg ben ik opzoek naar voorbeelden om de leerlingen zoveel mogelijk te inspireren en te verbazen met wat er allemaal wel niet mogelijk is met de simpele rechthoekige blokjes.
Wetende dat je bij LEGO mindstorms verschillende sensoren beschikbaar zijn is mijn idee om eigenlijk bij elk type sensor een typisch ontwerp van een apparaat, machine of mechanisme te maken. De sensoren die  bestaan zijn Ultrasoon sensoren waarmee de afstand tot een voorwerp of object bepaald kan worden. Tastsensoren (schakelaars) om obstakels te herkennen door botsen. Kleuren sensoren om kleuren van elkaar te kunnen onderscheiden en lichtsensoren om lichtsterkte of grijstinten van elkaar te kunnen onderscheiden.
In deze reeks van typische apparaten, machines of mechanismes had ik al snel een idee namelijk een zonnescherm welke reageert op de sterkte van het zonlicht dat er op schijnt. Even voor de duidelijkheid... als de zon fel is zou het zonnescherm omlaag gaan en anders blijft het zonnescherm omhoog.
Ik ben zelf best trots op het eindresultaat en wil deze daarom graag met jullie delen. Hieronder heb ik een paar foto's toegevoegd om een idee te krijgen hoe het is opgebouwd. Als je vragen hebt over de constructie, programma aarzel vooral niet contact met me op te nemen. Of natuurlijk tips voor nieuwe demonstratie systemen of tips om deze nog beter te maken hoor ik het graag.
De voorgevel (zonnescherm omhoog)
Aanzicht rechts het mechanisme

Achter aanzicht het mechanisme
Aanzicht links het mechanisme
Zie hieronder een kort filmpje waarbij de functionaliteit van het zonnescherm gedemonstreerd wordt.